Galeria zdjęć projektów zakończonych
Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności

Działanie: I.4 Promocja i współpraca
Nazwa projektu: Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności
Nazwa beneficjenta: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy
Wartość projektu: 2 500 000,00 PLN
Wartość dofinansowania: 2 250 000,00 PLN
Okres realizacji: 01.01.2010 - 31.12.2013
Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności
Celem głównym projektu była budowa ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych. Klaster Doliny Ekologicznej zrzesza firmy, producentów żywności, instytucje i organizacje wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego z regionu Polski Wschodniej.
W ramach realizacji zadania opracowano koncepcję funkcjonowania, strategii rozwoju
i promocji Klastra, przeprowadzono badania i analizy z zakresu produkcji, przetwarzania oraz marketingu produktów ekologicznych.
Członkowie klastra mieli możliwość korzystania z ekspertyz i badań naukowych,
w tym laboratoryjnych, konsumenckich i rynkowych. W czasie trwania projektu odbyło
się kilkadziesiąt spotkań z udziałem uczestników klastra. Uczestnictwo w misjach branżowych, targach żywności, forach, konferencjach czy jarmarkach były doskonałą okazją do reklamowania ekologicznych produktów. Natomiast warsztaty dały możliwość podniesienia kwalifikacji w zakresie produkcji i sprzedaży.
Dzięki współpracy firm i instytucji należących do klastra udało się wprowadzić innowacyjne udoskonalenia w metodach produkcji i sprzedaży, jak np. wykorzystanie serwatki
jako środka dezynfekującego w procesie technologicznym produkcji wędlin dojrzewających, kartony z kranikami dla firmy produkującej soki owocowe, olej lniany z dodatkiem żeń-szenia będący produktem dwóch kooperujących przedsiębiorstw.
Jednym z efektów działalności klastra jest stworzenie w Lublinie Ekobazaru, na którym producenci ekologicznej żywności prezentują i sprzedają swoje wyroby. Działania promocyjno-informacyjne, w tym z wykorzystaniem nowych mediów, podniosły świadomość konsumentów w dziedzinie zdrowej żywności, a tym samym przyczyniły się do zwiększenia popytu na rodzime produkty ekologiczne. To zaś bezpośrednio wpłynęło na zwiększenie skali produkcji żywności ekologicznej.
Podmioty uczestniczące w projekcie: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB (koordynator); Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna”; Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego’’; Brzost- Eko Sp. z o.o.; Elżbieta Janik-Tymińska „Magiczny Ogród”; „Bioavena” Sp. z o.o.; „Bio-Concept” Bogusław Bednarz; Ekologiczne P.P.H.U.
Bio-Eko Marian Wójtowicz; JK Sp. z o.o.; Justyna Sandra Kowalik „Słowiański Gród”; Lubelski Oddział Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND; „Zakład Mięsny Wasąg” Andrzej Wasąg; Tomasz Obszański „Barwy Zdrowia”; Sławomir Chmiel „Chmiel”; ALLNET Sp. z o.o.; Zespół Szkół Agrobiznesu im. Macieja Rataja w Klementowicach; Antoni Tudryn „Owocowe Smaki”; Iwona Furgała „Przetwórstwo owoców i warzyw”; Grupa Producentów „Bio-Food Roztocze” Sp. z o.o.; Firma Handlowa „Domena” Jerzy Leśniak; Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników im. L. Paca i K. Brzostowskiego; Korab Garden Sp. z o.o.; Zakład Mięsny Wasąg s.c. Maciej Wasąg Andrzej Wasąg.