PARP | Wspieramy e-Biznes | Portal Innowacji | Akademia PARP | KSU | EEN | Narodowy Program Przedsiębiorczości | Inwestycja w kadry | Pozostałe portale
- Polski Most Krzemowy
- Technologie Kosmiczne
- CIP
- Firmy rodzinne
- Telepraca
- BKL
- Zarządzanie kompetencjami w MSP
- E-punkt
- Instrument Szybkiego Reagowania
- Partnerstwo Publiczno-Prywatne
- Biznes dla Edukacji
- Kapitał Ludzki jako element wartości przedsiębiorstwa
Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej
drukuj

Galeria zdjęć projektów zakończonych

Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności

Działanie: I.4 Promocja i współpraca

Nazwa projektu: Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności

Nazwa beneficjenta: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

Wartość projektu: 2 500 000,00 PLN

Wartość dofinansowania: 2 250 000,00 PLN

Okres realizacji:  01.01.2010 - 31.12.2013

Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności

Celem głównym projektu była budowa ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych. Klaster Doliny Ekologicznej zrzesza firmy, producentów żywności, instytucje i organizacje wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego z regionu Polski Wschodniej.

W ramach realizacji zadania opracowano koncepcję funkcjonowania,  strategii rozwoju
i promocji Klastra, przeprowadzono badania i analizy z zakresu produkcji, przetwarzania oraz marketingu produktów ekologicznych.

Członkowie klastra mieli możliwość korzystania z ekspertyz i badań naukowych,
w tym laboratoryjnych, konsumenckich i rynkowych. W czasie trwania projektu odbyło
się kilkadziesiąt spotkań z udziałem uczestników klastra. Uczestnictwo w misjach branżowych, targach żywności, forach, konferencjach czy jarmarkach były doskonałą okazją do reklamowania ekologicznych produktów. Natomiast warsztaty dały możliwość podniesienia kwalifikacji w zakresie produkcji i sprzedaży.

Dzięki współpracy firm i instytucji należących do klastra udało się wprowadzić innowacyjne udoskonalenia w metodach produkcji i sprzedaży, jak np. wykorzystanie serwatki
jako środka dezynfekującego w procesie technologicznym produkcji wędlin dojrzewających, kartony z kranikami dla firmy produkującej soki owocowe, olej lniany z dodatkiem żeń-szenia będący produktem dwóch kooperujących przedsiębiorstw.

Jednym z efektów działalności klastra jest stworzenie w Lublinie Ekobazaru, na którym producenci ekologicznej żywności prezentują i sprzedają swoje wyroby. Działania promocyjno-informacyjne, w tym z wykorzystaniem nowych mediów, podniosły świadomość konsumentów w dziedzinie zdrowej żywności, a tym samym przyczyniły się do zwiększenia popytu na rodzime produkty ekologiczne. To zaś bezpośrednio wpłynęło na zwiększenie skali produkcji żywności ekologicznej.

Podmioty uczestniczące w projekcie: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB (koordynator); Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna”; Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego’’; Brzost- Eko Sp. z o.o.; Elżbieta Janik-Tymińska „Magiczny Ogród”; „Bioavena” Sp. z o.o.; „Bio-Concept” Bogusław Bednarz; Ekologiczne P.P.H.U.
Bio-Eko Marian Wójtowicz; JK Sp. z o.o.; Justyna Sandra Kowalik „Słowiański Gród”; Lubelski Oddział Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND; „Zakład Mięsny Wasąg” Andrzej Wasąg; Tomasz Obszański „Barwy Zdrowia”; Sławomir Chmiel „Chmiel”;  ALLNET Sp. z o.o.; Zespół Szkół Agrobiznesu im. Macieja Rataja w Klementowicach; Antoni Tudryn „Owocowe Smaki”; Iwona Furgała „Przetwórstwo owoców i warzyw”; Grupa Producentów „Bio-Food Roztocze” Sp. z o.o.; Firma Handlowa „Domena” Jerzy Leśniak; Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników im. L. Paca i K. Brzostowskiego; Korab Garden Sp. z o.o.; Zakład Mięsny Wasąg s.c. Maciej Wasąg Andrzej Wasąg.


PODZIEL SIĘ:

Formularz zgłaszania błędów na stronie internetowej porpw.parp.gov.pl



Formularz nie służy zgłaszaniu błędów w generatorach wniosków PARP!

drukuj